A jövő, ami összeköt

Hogyan készülj a 2031-es érettségire?

2020. május 05. 18:03 - GötkV

5+1 tipp, ami nem enged majd mélybe repülni

Mindenki, aki valaha érettségi vizsgát tett, újra kell írnia, mert egy 0. napi sebezhetőség csúszott a rendszerbe: kimaradt az idő. A jó hír, hogy nem kell többet „József Attilákról” és „Petőfi Sándorokról” tanulni, hacsak kifejezetten nem szeretnéd. Az idő beépítésével azonban nyugtalanítóbb lehet az a hír, hogy ezt a vizsgát rendszeresen meg kell majd újítanod. – részlet az Emberi Élet Oktatási Minisztérium 2030. június 14-én megjelent közleményéből.

Kinek tetszene ez az ötlet? Állandóan vizsgázni? Hagyjuk már! Éppen elég volt egyszer is végig szenvedni azt a sok unalmas 45 perces tanórát, aminek többsége 5 percnél tovább ritkán kötött le. – egy alfa generációs diák nyilatkozata.

 Mi lenne, ha azt mondanám, úgy alakítottuk a rendszert, hogy vágytól égve fogsz izgulni, hogy még többet tanulhass?

A főbb szempontok a következők:

  • Megszűnik a diákok eredményeinek szám- vagy szöveges alapú osztályzata. Helyette bevezetjük a pontrendszert, ahol minden egyes megoldott feladatért pontokat kapsz majd.
  • Bevezetjük a csoportos tanulást. Nem lesz többet olyan, hogy csak egy bizonyos tanárt kell hallgatni folyamatosan, sőt a tanár is diákká válhat és fordítva.
  • Lekorlátozzuk az összes olyan tananyagot, amire vajmi kis esély van, hogy szükséged lesz az életben. Helyette előtérbe helyezzük az olyan tananyagokat, mint: kommunikáció, csoportos feladatmegoldás, pénzügyi ismeretek, mesterséges intelligencia.
  • Játszva tanulni, tanulva játszani elv bevezetése minden tananyaghoz.
  • Legújabb technológiák alkalmazása, virtuális- és a kiterjesztett valóság az oktatásban.

lucrezia-carnelos-imuwe-p1yqs-unsplash.jpg

Felvázoltam egy lehetséges jövőképet 11 év távlatában. Mik azok a lépések, amiket már ma el kell kezdened annak érdekében, hogy teljesítsd a 2031-es első vizsgádat?

  1. Nincs mese, szembe kell nézned a félelmeddel!
    Csak a test+elme alkot egy egészet. Amennyiben a tested uralkodik az elméd felett, te csak egy fél-elem vagy és ebben is élsz. Ne maradj tovább biorobot!
  1. Felejtsd el az egyéni teljesítményre való törekvést
    A tested sejtjei is egyediek, mégis együtt, egy rendszerben tudnak csak hatékonyan működni.
  1. Gyakorolj, és tanulj meg jól keresni!
    Sem megoldást, sem módszert nincs értelme többé megtanulnod. Jól működő megoldások és módszerek fent vannak az interneten. Gyakorolnod kell a keresést, hogy minél jobb lehess benne!
  1. Tanulj rögtön gyakorlatokkal! Ne időzz sokat az elméletnél, mert úgyis elfelejted!
    Csak azt fogod teljes mértékben megtanulni, aminek megérted a miértjét.

Ide tartozó idézet:

„Tell me and I forget. Teach me and I remember. Involve me and I learn.”

  1. Próbálj ki új dolgokat, és merj hibázni!
    A világ egy pozitív összeesküvés, amely azért küzd, hogy neked jobb legyen. Ne szabotáld el magad a lehetőségektől!

+1. Szakadj le a globális félelemipar termékeiről
Semmilyen negatív hír nem szolgálja a hasznodat. Ha eljut hozzád, nyugtázd és engedd el. Nincs értelme pörögni rajta.

A 2031-es érettségi nem csak a felnőtté váló fiatalok, hanem az egész emberiség érettségije. Szerettem volna felhívni a figyelmet arra, hogy ami 2020 -2022 között történik ugyan úgy előre várható volt, mint az, hogy hasonló gazdasági felfordulások ciklikusan mindig megtörténnek.

Ha ezt túlélted, megteszed a szükséges lépéseket, hogy a következő kevésbé fájjon? Mert lesz következő…

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása