A jövő, ami összeköt

Itt az indok, hogy veszélyesen használod az okostelefonod

2020. május 22. 18:20 - GötkV

Steve Jobs eltiltaná tőled az okostelefonod, ha megtudná, hogyan használod

Cal Newport informatikus, a Georgetown Egyetem docense heves indulattal bolydította fel az iPhone rajongók érzelmi világát. Cal szerint Steve Jobs egyáltalán nem ezt az utat jelölte ki az iPhone használatának, mint ahogy azt manapság sokan használják.

 

Jobs elutasította volna a szociális média felől érkező végeérhetetlen pittyegéseket, állandó értesítéseket a „legfrissebb” hírekről, eseményekről, hozzászólásokról. Ezek teljesen szétszabdalják a figyelmünket, és ezzel együtt képtelenné válunk a fókuszált tevékenységre.

 

Az okostelefon használatának eredeti terve

Az iPhone és később mindegyik okostelefon használatának eredeti jövőképe nem az volt, hogy egy zsebünkben hordható állandó „társ” folyamatosan a figyelmünket kívánja, a reggeli felkeléstől az esti lefekvésig. A 2007-es ábrának kellene manapság is igaznak lennie, de sajnos sokakra a 2020-as az igaz.

a-telefon-iranyit-minket.png

Amikor Jobs 2007-ben bejelentette az iPhone megjelenését, ő egy forradalmi eszköznek nevezte. „Egy iPod amivel telefonálni is lehet”. Azonban nem arra lett kitalálva, hogy az internet kapcsolata 30 percnél tovább is működjön, valamint hogy harmadik fél által készített letölthető applikációk fussanak rajta. Jobs meg volt győződve róla, hogy a telefon gyári alkalmazásai teljes mértékben elegendőek.

 

Cal Newport szerint vissza kellene térnünk, azokhoz az egyszerűbb napokhoz, amikor az okostelefont zenehallgatásra, helymeghatározásra, vagy anyukánk felhívására használtuk. Nem az volt Jobs törekvése, hogy napi életritmusunkat radikálisan megváltoztassuk.

Ez azt jelenti, hogy le kellene törölni minden extra applikációt, lekapcsolódni minden automatikus üzenetküldő szolgáltatásról és arra használni az eszközt, amire eredetileg ki lett találva.

 

Ezzel a megközelítéssel el lehet távolítani az okostelefont az „állandó társ” pozíciójából. Így vissza lehetne minősíteni egy olyan luxus eszközzé, amelynek használata nagy örömöt szerez számunkra, de mégsem uralja az egész napunkat.

 

Elég elképzelhetetlennek tűnik ez most így 13 évvel később, de mik lehetnek Cal Newport érvei? Tényleg jobb lenne elvágni magunktól a folyamatos digitális kommunikáció kötelékét és inkább visszatérni a Jobs által elképzelt vízióhoz?


Mit tesznek velünk az okoseszközeink?

 

Dan Schawbel karrierszakértő legújabb könyve (Vissza az emberhez: Hogyan teremtenek kapcsolatot a nagyszerű vezetők az emberi elszigeteltség korában) szerint, abban az illúzióban élünk, hogy a munkatársak szoros szociális kapcsolatban állnak egymással. Azonban a legtöbb ember mégis elszigetelve érzi magát a munkatársaitól, aminek legfőbb oka pont a technológia használatában rejlik.

 

people-pushing-phones.jpg

 

Schwabel 100 fiatal vezetővel készített interjúja alapján a legtöbben egyetértettek abban, hogy az „okos kommunikációs” eszközeik kétélű kardként funkcionálnak. Nagyban segítik a csapat folyamatos kommunikációját, azonban az emberi kapcsolatok kárára.

 

Sok esetben megfigyelhető, hogy a technológia használata miatt a munka nem ér véget a munkahelyről való távozáskor, az alkalmazottak tovább dolgoznak otthonról, megágyazva a kiégésnek és egészségügyi problémáknak.

 

Viszont vannak, akiknek nélkülözhetetlen munkaeszközük az okostelefon, vagy valamilyen hordozható eszköz. Az új technológiák megjelenésével, produktívabbakká, hatékonyabbakká, informáltabbakká válhatunk. Talán Steve Jobs a technológiának ezt a részét még elfogadhatónak tartaná a jelenlegi világunkban.

 

De vajon mit szólna ahhoz, hogy a közösségi média hatására pszichológiai rendellenességek és függőségek alakulhatnak ki? Ezt biztos elutasítaná Jobs, ahogy egyébként ő a gyerekeitől is eltiltotta ezeket az eszközöket, mert már akkor is tudta, hogy függőséget okozhat.

 

Elárulod rád mi a jellemző? Szavazz! :)

 

Szelektáld, hogy mit olvasol! A Link The Future – A jövő, ami összeköt blog a figyelmedet kívánja, de nem minden áron. Lájkold a Link the Future Facebook oldalát és nézz rá heti 1x.

Források:
https://www.inc.com/marcel-schwantes/why-steve-jobs-would-reject-way-we-use-our-iphones-today.html

https://www.nytimes.com/2019/01/25/opinion/sunday/steve-jobs-never-wanted-us-to-use-our-iphones-like-this.html

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása