A jövő, ami összeköt

Így próbálhatsz fel majd bolti ruhákat otthonról

2020. május 16. 13:07 - GötkV

Virtuális ruhapróba – nem te mész az üzletbe hanem…

Nem számít már újdonságnak, de az elterjedése még mindig korlátozott a legújabb virtuális és kiterjeszett valóság technológiákat alkalmazó ruhapróba lehetőségeknek. Azonban manapság egyre inkább nő az igény arra, hogy az üzlet jöjjön az otthonunkba, és ne mi menjünk oda.

Egy ruhánál azért mégsem olyan egyszerű a helyzet, mert azon kívül, hogy tetszik, nem ártana, ha tényleg tökéletesen ránk is passzolna az adott darab.

A következő videó egy kezdetleges technológiát mutat be a ruhapróbához, de otthoni megoldásként nem ez lesz a jövő.

Az ilyen és ehhez hasonló megoldás csak az előfutára annak, ami később jöhet. Ehhez érdemes egy kis képzeletbeli utazást megtenni, hogy milyen lesz egy átlagos jövőbeli ruhavásárlás.

Az otthonról való felpróbálás lehetősége miatt nem kell többet ruhaboltba menned, de talán hiába is mennél, mert már a valóságban fizikailag nem is léteznek. Ehelyett a vásárlás előtt csak körbeszkenneled a tested egy bármely okostelefonra letölthető applikáció segítségével. Aztán felveszed a VR szemüveged és hopp, hirtelen a virtuális ruhaboltban találod magad.

Érzékeny búcsút vehetsz a városi dugóktól, az utazással eltöltött időtől, esetleges parkolóhely kereséstől, és a sok sétálgatástól, amit egyik boltból a másikba megtennél a megfelelő ruha után kutatva.

Belépsz a személyes ruhaáruházadba, amely hozzáfér a tested éppen aktuális beszkennelt adataihoz. Ebben a boltban minden áru tökéletesen passzol az alakodhoz. A létező mindegyik színkombináció és stílus megtalálható. De természetesen az egyéni ízlésednek megfelelő darabokat a bolt automatikusan előre veszi.

multi-colored-hunged-coats-2872879.jpg

Közben meghívsz néhány barátodat, barátnődet akik VR szemüveggel szintén csatlakoznak hozzád a boltban, így már társas élménnyként folytatódik a bevásárlás. Akár hangosan is kimondhatod, hogy a ruhához egy hozzá passzoló cipőt is kívánsz, és rögtön meg is mutatja az ajánlott darabokat.

További segítséget kérsz egy mesterséges intelligencia által vezérelt tanácsadótól, és a döntés megkönnyítése érdekében egy divatbemutató kerekedik a szemed előtt, amelynek minden egyes modellje úgy néz ki, mint te.

Az előtted lévő lehetőségekből egy egyszerű rámutatással kiválaszthatod a neked tetszőt és máris rajtad van. A körülötted lévő tükrök segítségével minden irányból megnézheted, hogyan is áll a kiválasztott darab. Ahogy sétálsz a valóságban úgy fog sétálni a virtuális éned is, miközben a tükörben vizsgálod a részleteket.

Ekkor azonban elgondolkodsz, hogy vajon hogyan állna ez a ruha az otthoni polcodon lévő cipőddel? Semmi gond. Minden a fizikai világban meglévő öltözékedet felpróbálhatod a virtuális világban is, csak kérned kell.

Amikor megszületett a döntés, a fizetés után a tökéletesen passzoló ruhadarabot már másnap megkapod. De ha a raktár vagy automatizált ruhakészítő üzem, vagy akár 3D nyomtató üzem a közelben van, a ruhát még a rendelésed napján megkapod.

A sok előny mellett még egy kellemes része lesz a folyamatnak: a ruha ára fele annyi is lehet majd, mint manapság.

Hogyan fog ez mégis megvalósulni? Túl elképzelhetetlen?

A technológiai háttere az előzőkben felvázolt képzeletbeli vásárlásnak már ma is létezik. A virtuális és kiterjesztett valóság alkalmazása nem akadály. Az automatizált termelés és 3D nyomtatással előállított ruhák megvalósítása azonban még fejlesztésre szorul. Még távolabbi kitekintés szerint pedig már otthon nyomtatjuk majd magunknak a ruhát. Minek ide bolt? 

Aztán az a vállalkozó, aki a megfelelő tőke bevonásával meg meri lépni ennek a teljes üzleti modellnek a felépítését és megvalósítását, ő bizony tarolni fog a piacon.

 

Ha tetszett a cikk, dobj egy felfelé mutató hüvelykujjat a Link the Future Facebook oldalán is! A véleményeket, észrevételeket ne tartsd magadban :)

 

Források:
https://su.org/resources/ebook/the-radical-transformation-of-retail/

4 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

232323 2020.05.17. 19:27:02

nagyon szines a fantaziaja a bloggernek.
a tobbseg azzal kuzd h 0036 0620 +36 vagy siman 20 a telefonszamok prefixsze... meg az erto szovegolcasas se megy nekik.

kvadrillio 2020.05.18. 06:41:17

sztem ez hamarabb megvalósul majd mint hinnénk ! :)

nagykerek 2020.05.18. 14:06:15

Akkor a blogger megoldja azt az "apró" problémát, hogy egyszer a 38-as jó rám máskor meg a 34-es.
Holott 36 a méretem.
Meg, hogy hónaljban szűk vagy bő. Igaz?

Lehet nyomni a digitalizálást, de amíg 2 gyártónak sincs azonos centimétere addig elég meseszerű.
Porhintésnek és hülyeségnek persze jó.

GötkV 2020.05.18. 14:11:15

@nagykerek: A ruhaválasztás a test beszkennelésével kezdődik. Tehát a kiválasztott ruha tökéletesen rád fog passzolni, mivel rád lesz szabva. A te alakodnak megfelelő egyedi gyártású ruhát fogod megkapni.
süti beállítások módosítása