A jövő, ami összeköt

A meditáció lesz a nyugati fejlett világ új vallása?

2020. június 17. 09:49 - GötkV

A meditáció a vallási hagyományokhoz köthető gyökerei miatt a napjainkig is a misztikum kategóriában él a legtöbb ember fejében. Ha azt nézzük, hogy az utóbbi 50-60 évben a nyugati fejlett világban szép fokozatosan elkezdett visszaszorulni a valamilyen vallási felekezethez való tartozás, de úgy általában véve valamilyen vallás gyakorlása, akkor azt gondolhatnánk, hogy egyre eltávolodunk a spirituális világ tanításaitól. meditacio-kep.jpg

Természetesen ebben a lejtmenetben erősen benne van a modern fogyasztói társadalomban elültetett legfőbb vágy: az anyagi javak megszerzése és birtoklása.

Azonban mégsem nevezhetjük teljes mértékű eltávolodásnak, hanem inkább csak „leválásnak”. Ez alatt a leválás alatt azt értem, hogy a megtapasztalhatatlan természetfelettiről levált a meditációs technika, amely tapasztalható, megismételhető pozitív eredményeket hozhat gyakorlóinak. Egyre többen fedezik fel az ebben rejlő lehetőségeket, és alkalmazzák mindennapjaikban.

A következő ábrán a Google keresési trend vonala látszik, hogy mennyien írják be a keresőbe világszinten a „meditation” szót.

meditacio-trend.jpg

2004-től vannak adatok, és az látszik, hogy 2009-ig csökkenő érdeklődés a jellemző, majd azóta egy folyamatos növekedési trendben vagyunk. Természetesen ez most csak a meditation angol szóra vonatkozik, de mindenképpen érdekes a jelenség. Azt sem mondhatjuk, hogy az előző gazdasági válság miatt csökkent az érdeklődés, mert már előtte lefelé mutatott a trend. Jelenleg pedig a bezártság miatt még kiugróbb növekedés volt a meditáció keresésekben.

Ezzel szemben beírtam egyszerre a religion (vallás) és faith (hit) szavakat is.

vallas-hit-abra.jpg

Itt pedig a folyamatosan csökkenő érdeklődés látszik. Nyilván túl nagy következtetéseket nem lehet levonni ennyi alapján. Azonban Jean M. Twenge - iGeneráció című könyvében a következőket írja:

"Sok más európai templomhoz hasonlóan a Szent József is bezárt miután egyre több ember távolodott el a vallástól. Egy másik holland templomot most artistaképzőnek használnak, egy harmadikból női luxusruhabolt lett. Sok viszont üresen áll."

Viszont az USA mindig is vallásosabb volt mint az európai államok, azonban az Y generáció (Ezredfordulósok) megjelenésével a vallásosság egyre jobban csökken az USA-ban is. Ezen kívül sok Z generációs (iGenerációs) fiatalnak már a szülei se voltak vallásosak, tehát nem is nevelték erre gyerekeiket sem.

Jean M. Twenge a spiritualitás csökkenését is írja, de ezt legfőképpen vallási viszonylatban kell érteni, mert a meditáció nem tartozik a természetfeletti kategóriába.

Érdemes egy kicsit megvizsgálni a meditáció témakörét, ezért a következőkben néhány apró szelettel körbejárom a dolgot.

Az agyhullámaink csoportosítása

Az agyhullámokat frekvenciájuk szerinti csoportba sorolják, amelyek közül a legalacsonyabb felől közelítve a legmagasabb felé: delta, théta, alfa, béta, gamma.

agyhullamok-frekvencia.jpg

A felnőtt ember agya az ébrenléte alkalmával dominánsan béta hullámokat generál. Ez az éberség, tudatosság, koncentráció állapota.

A meditáció alkalmával lecsendesítjük a fejben kavargó történéseket, kérdéseket, feltételezéseket, tehát egy nyugodtabb állapotba juttatjuk az agyunkat, amellyel először alfa állapotba jutunk. Mélyebbre merülve kerülünk thétába, ami a tudatalattink területe. Ebben a nyugodt állapotban nem létezik a tér, az idő, és az érzékszerveink sem zavarnak minket.

Az alvás agyhullámai

Ezt az állapotot minden ember eléri minden nap, amit úgy hívnak: alvás. A különbség annyi, hogy alvás alkalmával teljesen tudattalanul történik a folyamat, és hagyjuk, hogy magától megtörténjen. Semmilyen befolyásunk nincs felette, csak átadjuk magunkat a teljes ismeretlenségnek.

Az alvás az agyhullámaink megváltoztatásának egy természetesen ösztönös módja, amelynek pozitív hatásait senki nem vitatja. Az alvás hiányának hatásait pedig szintén sokan tapasztalják magukon. Az alvással automatikusan végig megyünk a béta állapotból egészen a deltáig, ami a mély alvás hullámainak területe.

alvas-kep.jpg

Álmainkat az alvás théta részében látjuk, amelyben a tudatalatti által összerakott képek válnak számunkra valósággá. Álom közben viszont megtörténhet az az eset, hogy tudatosodik bennünk, hogy csak álmodunk.

Ekkor szuper emberré válhatunk és bármit megtehetünk. Velem csak nagyon ritkán fordul elő ez az eset, és akkor sem tudom sokáig fenntartani ezt az állapotot. Ilyenkor vagy visszakerülök újra a tudatalatti álomba, vagy felébredek.

Az agyhullámok és a szokásaink

A meditációval a théta állapot elérése a cél olyan módon, hogy ne veszítsük el a tudatosságunkat, de mégis belépjünk a tudatalattink világába. Ez gyakorlatilag az előbbiekben említett ébren álmodás esete.

A felnőttkori szokásaink és hiedelmeink egy része valamilyen érzelmekkel átitatott korábbi tapasztalásunkon alapszik. A szokás és a hiedelem a tudatalatti területe, ami azt jelenti, hogy a szokást tudatos gondolkodás nélkül automatikusan cselekedjük, legyen az jó vagy rossz.  

Egy rossz hiedelemnek illetve rossz szokásnak a megváltoztatásához felnőttként az egyik lehetőségünk, hogy meditációval úgymond „áttanítsuk” a tudatalattit számunkra előnyösebb szokásra. A másik lehetőség, ha pozitív megerősítésekkel bombázzuk magunkat rendszeresen.

Ezzel a tudatos én és a tudatalatti én közötti kaput döngetjük, azzal, hogy belépjünk a tudatalattiba. Ez a lehetőség azonban önmagában kevés és nem is feltétlen hoz eredményt, ezért csak meditációval kiegészítve ajánlott.

bad-habits-kep2.jpg

Placebó alkalmazása meditációval

Egy hihetetlenül érdekes kutatási terület, hogy vajon egyes embereknél miért működik egy bizonyos betegségre adott pirula, amiben egyáltalán nincs hatóanyag? Dr. Joe Dispenza is feltette az életét ennek a jelenségnek a kutatására, miután egy biciklis baleset után bekövetkezett gerinctörésből orvosi beavatkozás nélkül sikerült felépülnie.

A felépülését meditációval érte el, olyan vizualizációk alkalmazásával, amiben látta meggyógyulni az egyes csigolyákat, valamint elképzelte és beleélte magát abba a jövőbe, ami a gyógyulása után vár majd rá.

Ugyan úgy, mint a placebó, amikor egy gyógyszerbe vetett hitünknek lesz olyan hatása, ami javulást okoz a betegségben, úgy a meditáció alatt elképzelt, érzelmileg átélt esemény is javulást hozhat egy betegségben. Ha a negatív gondolataink által megbetegedhetünk, akkor pozitív élményeinkbe burkolt gondolataink által meg is gyógyulhatunk.

Kételyek márpedig vannak

A placebó ellentétét a nocebót viszont lehet, többen elhiszik, tehát a negatív gondolatok hatására történő megbetegedéseket.

Erre a legjobb példa a negatív hírek, rémhírek, elrettentő hírek rendszeres olvasása, nézése. Mi történik ilyenkor? Negatív megerősítésekkel bombázzuk a tudatalatti kapuját, hogy betörve ott megtelepedjen és félelemben tartsa az elménket. Ez nagyon jól működik. Mivel fogékonyabbak vagyunk a negativitásra, ezért ezt rendszeresen alkalmazzák a TV-ben, rádióban, újságokban, internetes hírportálokon.

Ezzel kapcsolatban írtam egy korábbi cikket is: Miért ragadnak meg bennünk tovább a sikertelenségek?

Ha már úgyis rendszeres, és majdnem kivédhetetlen módon ki vagyunk téve a környezetünk negativitásainak ezért nem ártana egy ellensúlyt teremtenie mindenkinek. Például már a relaxált alfa állapotnak is jótékony hatásai vannak. Így ennek alkalmazását mindennapjaink részéve kellene tenni.

A témában pedig kifejezetten érdemes elolvasni Dr. Joe Dispenza - Engedd el önmagad és válj új emberré című könyvét. Ebben a könyvben részletesen leírja egy meditációs technikának az alkalmazását lépésenként, feladatokkal.

Szelektáld, hogy mit olvasol! A Link The Future – A jövő, ami összeköt blog a figyelmedet kívánja, de nem minden áron. Lájkold a Link the Future Facebook oldalát és nézz rá heti 1x.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása