A jövő, ami összeköt

Az emberek 85%-a utálja a munkáját. Hogyan lesz ebből kiút?

2020. május 11. 19:49 - GötkV

Egy megoldást kínáló, jövőbe tekintő oktatási forma

Az adat egy 2017-es globálisan elkészített felmérésből származik a Gallup-tól. Azóta persze lefolyt pár köbméter víz a Dunán, meg az Amazonason, de sokat nem változhatott a helyzet.

Jó kérdés, hogy a 2020-as elbocsátási hullám vajon hány érintett munkavállalót kólintott annyira fejbe, hogy ne akarjon többet visszamenni azt csinálni, amit előtte. Sokan azonban, ha nem is ugyan azt, de valami hasonlóan rossz munkahelyet választanak újra.

fejfajas-tanulas.jpg

Miért van az, hogy nagyítóval sem nagyon lehet olyat találni, aki miután elvégzett valamilyen felsőoktatási intézményt azt mondta volna, hogy rettentően sok hasznos, aktuális, gyakorlatias dolgot tanult? Ha pedig mégis sikerült valami hasznosat elsajátítani, akkor miért futnak bele sokan abba, hogy széthajszolják magukat, éjjel-nappal dolgoznak?

A következőkben felsorolt főbb témák tanítása egy lehetséges megoldás lehet ezekre a problémákra.

Vishen Lakhiani „A csodálatos elme kódja” című könyv írója és a Mind Valley oktatás technológiai vállalat alapítójának kialakított programja a következő oktatási területekre fókuszál:

  1. Az elme és a lélek
  2. Egészség és hosszú élet
  3. Emberi kapcsolatok
  4. Ráhatás, behatás
  5. Meta-tanulás, („a tanulás megtanulása”)

Ezek együttese az „átalakító oktatás”.  Ez az oktatás azt a szerepet tölti be, amit a hagyományos oktatási rendszerben elfelejtettek megtanítani nekünk. Ez arról szól, hogyan ügyelj a testedre, az elmédre, az egészségedre, az érzelmi állapotaidra. Hogyan legyél tudatosabb szülő, tudatosabb szerető. Hogyan küzdj meg azokkal a napokkal, amikor úgy ébredsz, hogy szomorú vagy. Az ember által elért eredmények közül az iskolai osztályzatok vagy a megszerzett állás vajmi keveset számít.

Ha megkérdezel egy embert, hogy meséljen el neked egy történetet az életéből, amire nagyon büszke volt, akkor nem a végeredmény lesz a legfontosabb, hanem a történettel kapcsolatos belső érzései. Legyen az a szerelem, vagy az elsőszülött gyerekének kézben tartása, vagy az első nagy győzelmének elérése. Mindezen állapotok a boldogság, az öröm, az emberi kapcsolatok állapotait tükrözik. Az „átalakító oktatás” megmutatja, hogyan juss el erre a pontra gyorsabban, mellébeszélés és dogma nélkül, és anélkül, hogy a társadalmi elvárás szerinti diplomát meg kelljen szerezned.

De miért kezd ennyire fontossá válni a spiritualitás? Sokan nem hisznek benne, mert inkább a földhöz ragadt megoldásokat választják, mert az már bevált pár embernek. De mi vált be? A pénz hajhászata?

Ezt a mentalitást jobb lesz minél hamarabb elengedni, mert kegyetlenül közelít valami:

Raymond Kurzweil, író, feltaláló, jövőkutató a Google gépi tanulás és nyelvfeldolgozási területének műszaki igazgatója szerint:

„A 21. században nem 100 évnyi, hanem – a jelenlegi ütemmel – 20 000 évnyi fejlődést fogunk megtapasztalni.2029-ben mindenki okostelefonjában ott lesz egy személyre szabott mesterséges intelligencia.”

ai-jovo-szemelyiseg.jpg

Mit jelent ez majd a későbbiekben? Mindenkinek lesz egy virtuális térben létező mása, a teljes személyiségünk egy mesterséges intelligenciaként is létezni fog. Mindent tud majd rólunk, mindent tud majd, amit mi tudunk, csak sokkal gyorsabban, pontosabban. Ez a virtuális másunk elvégzi helyettünk a munkát. „Elmegy”, ahova kell, elintéz mindent helyettünk.

Mit fogsz majd akkor dolgozni, ha már lesz, aki elvégzi helyetted a munkát és a jussodat is megkapod, mintha te végezted volna? Lehet, hogy már ma is azt kellene végezned, vagy megtenned az első lépéseket, azért amit mindig is szerettél volna.

 

Ha tetszett a cikk dobj egy felfelé mutató hüvelykujjat a Link the Future Facebook oldalán is! Kéréseket és kérdéseket is örömmel fogadom. :)

 

Források:
Az emberek 85%-a utálja a munkáját
https://news.gallup.com/opinion/chairman/212045/world-broken-workplace.aspx

Vishen Lakhiani interjú az Impact Theory műsorán
https://www.youtube.com/watch?v=Mer5BJzYVG0

4 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dan da Man 2020.05.13. 09:31:25

Ha nem ment volna el ilyen spiri irányba, akkor ez egy érdekes cikk és témafelvetés lehetett volna. Így sajnos csak ilyen new age nyavalygásnak tűnik. Pedig fontos kérdéseket dob fel. De nem ártana megvizsgálni azt is, hogy hogyan lehetne segíteni azoknak, akik nem spirik, hanem realisták. Mert ugyanazok a problémák, de nem mindenki vevő ugyanazokra a megoldásokra...

GötkV 2020.05.13. 09:53:48

@Dan da Man: Szia! Köszönöm a véleményt. Majd megvizsgálom annak a lehetőségét is, amit írtál.

masada 2020.05.15. 06:44:27

Mekkora hülyeségek...válság jön rengeteg kirúgással! Örülhet az akinek lesz munkája!

GötkV 2020.05.15. 06:57:46

@masada: A tényen ez semmit nem változtat.
süti beállítások módosítása